Kläppens investeringar viktiga för hela bygden

Artikel från Svenskt Näringsliv

NYHET Publicerad

DRIVKRAFT Kläppen är, trots att den öppnade sina portar redan 1982, den yngsta av Sälenfjällens skidanläggningar. Sakta men säkert har det vuxit till en av de största. Området upplever för närvarande en enorm expansion både vad gäller skidåkande turister och övernattningar. Nya flerbostadshus med bostadsrättsföreningar byggs på anläggningens mark och den senaste stora investering är en gondollift med en kapacitet på 2 400 personer i timmen.

Gustav Eriksson, Kläppen Ski Resort

Foto: Kläppen Ski Resort AB

Gustav Eriksson, vd för Kläppen Ski Resort

– Det är den första gondolliften i Sälenfjällen och totalt finns endast fyra och en halv i Sverige. Det är en jätteinvestering för oss, men vi räknar med att få igen det långsiktigt, säger Gustav Eriksson som är vd för kläppen.

Idogt arbete i familjeregi

Gustav tog över som vd efter sin far Per Eriksson så sent som förra året. Det var också Per Eriksson som grundade Kläppen 1982.

– Min far slog upp portarna för Kläppen Ski Resort på juldagen det året. Han hade länge noterat att berget hade goda egenskaper och potential för utförsåkning. Då var det endast fem nedfarter och tre liftar, en camping och några campingstugor, säger Gustav Eriksson.

Men området skulle utvecklas successivt. Den vinst som verksamheten genererade skulle återinvesteras oavkortat och gå till att vidareutveckla verksamheten.

– Vi är ett familjeägt företag och vår familj har levt med företaget sedan jag var liten. Jag är uppvuxen på berget och har jobbat i nästan varenda position som är möjligt här.

Privata investeringar får bygden att leva

Investeringarna i verksamheten fortgår alltjämt. Den nya gondolliften tillsammans med nya nedfarter är en investering på 97 miljoner kronor.

– Investeringen är lika stor som hela vår årsomsättning ungefär. Det är en enorm kostnad för oss och naturligtvis ett stort risktagande. Men vi tror på vårt område och är säkra på att detta kommer leda till ytterligare expansion, fler arbetstillfällen och ökat byggande i området vilket vi redan känner av, säger Gustav Eriksson.

Investeringarna har följts upp med förbättringar i skidsystemen och flyttning av några liftar. Bara denna satsning har genererat många arbetstillfällen.

– Dessa händelser sysselsätter hela bygden. Vi har anlitat byggfirmor, hantverkare och installatörer. Och i förlängningen drar det hit fler folk och skapar arbetstillfällen i andra branscher. Många ungdomar söker arbete i restaurangerna, liftarna och i skiduthyrningar, säger Gustav Eriksson.

Förutom satsningarna i själva skidanläggningen och i de verksamheter som finns i direkt anslutning till backarna pågår också ett febrilt byggande av nya bostäder i området, vilket ytterligare påskyndar expansionen. Den senaste är en bostadsrättsförening med nya moderna lägenheter i direkt anslutning till backen, av byggföretaget Österling Bygg AB från Hedemora.

Politiker borde förstå bättre

Men stora investeringar betyder också stora risker. Gustav Eriksson skulle gärna se att regeringen kunde förstå företagens betydelse för landsbygdens utveckling. För Dalarnas landsbygd är just besöksnäringen en mycket viktig tillväxtmotor, men många av regeringens senaste förslag har varit ett hinder för utvecklingen.

– Regeringens höjning av arbetsgivaravgifterna för ungdomar innebär ett hårt slag för oss mot bakgrund av de ökade kostnaderna som investeringen har medfört. Vi är beroende av säsongsarbetande ungdomar och den ökade kostnadsmassan kostade oss två miljoner extra på sista raden. Och då hade det bara varit i kraft halva året. Nästa år väntar vi oss ännu högre kostnader för arbetskraften, säger Gustav Eriksson.

Kontraproduktiva beslut

Och det är långtifrån den enda hämskon som regeringen planerar att lägga på besöksindustrin. Ökade drivmedelsskatter och kilometerskatten, där tunga transporter kan komma att beskattas med 25 kronor per mil, är ytterligare något som oroar.

– Miljöpartiet vill främja företagandet på landsbygden. Men deras förslag går i rakt motsatt riktning. Ökade drivmedelsskatter kommer slå direkt mot turismen i fjällen, dit människor måste ta sig med bil. Kilometerskatten kommer att medföra ökade kostnader på våra intransporter av material och råvaror, säger Gustav Eriksson.

God respons bland kunderna

Men i nuläget hoppas Gustav Eriksson på en rejäl tillströmning av gäster och det bådar mycket gott. Bostadsrättslägenheterna är slutsålda och gondolliften har hittills lockat ökad tillströmning.

– Det är kanske nyhetens behag, men vi ser ett enormt ökat intresse för Kläppen just nu tack vare gondolen och de satsningar vi gör. Hoppas vi får behålla förutsättningarna för att driva det vidare. Det vinner hela bygden på. Ja hela Sverige faktiskt, säger Gustav Eriksson.

Henrik Sjögren

Fakta – Kläppen Ski Resort AB

Verksamhet: Turism, skidanläggning
Kommun: Malung-Sälen
VD: Gustav Eriksson
Ägare: Familjen Eriksson
Omsättning: 92 miljoner 2016
Antal anställda: 70 heltidstjänster. Antalet personer mycket högre på grund av säsongsarbete.